dimecres, 17 d’octubre del 2012

1. Treballar amb la lluna

Treballar amb la lluna moltes vegades sembla increïble i sembla que no té res a veure amb nosaltres ni amb les plantes. 

Des de ben petita que sento als meus pares que relacionen moltes coses quotidianes amb les fases de la lluna:
Llunari 2013  de Michel Gros.
Ed. Artús Porta.
  • 1. Tallar-se els cabells.
  • 2. Calçar les patates.
  • 3. Fer els alls i les cebes. 
  • 4. Afeitar-se.
  • 5. Etc.

Em cregueu o no, insisteixo dient que la lluna ens afecta, té relació amb les nostres vides i cal tenir-la present en tot allò que fem. Per reafirmar la meva convicció us convido a que consulteu el Llunari - és un calendari lunar per l'hort i el jardí ecològics i també per mantenir la salut de Michel Gros. És imprescindible tenir-lo, per poder treballar l'hort, ja que haureu de tenir molt present les fases de la lluna.


Per explicar les fases de la lluna he elaborat aquest gràfic:
Períodes i fases de la lluna: per saber quines feines cal fer en cada fase. Taula d'elaboració pròpia.
Segons el què planteu en quina fase de la lluna, afavorireu el creixement vegetatiu de les seves parts verdes, o afavorireu les propietats nutritives i la seva fructificació. Per tant, haureu de tenir present les plantes que tenen arrels i les que tenen fulles.


TASQUES QUE ES PODEN FER SEGONS CADA FASE DE LA LLUNA:
  
  • LLUNA NOVA: durant aquest període es poden fer tasques com plantar, lluitar contra les males herbes, adobar la terra, etc. És un bon moment per podar arbres petits, ja que això beneficiarà el seu desenvolupament vegetatiu, que és molt adequat i bo per al seu bon creixement.
  

  • LLUNA CREIXENT: és un bon període per sembrar plantes que creixeran en altura (és a dir que seran de mata alta), i que dónen fruits, com per exemple: tomàquets, mongetes, pèsols, etc. Totes les plantes que es sembrin en fase de lluna creixent, és recomanable fer-ho 2 o 3 dies abans de la lluna plena.


 

  • LLUNA DECREIXENT o minvant: durant aquest període és bo fer les feines de trasplantar. També és bo fer les tasques en relació a fer fugir als insectes innecessaris. És un bon període també per a plantar tubercles, arrels com ara (raves, patates o remolatxes).
Podar els arbres sota aquesta lluna, la lluna decreixent, perquè la sàvia es troba més concentrada a les fulles. Es pot dir que en general, fer tasques sota aquesta lluna (quart minvant, o lluna decreixent) afavoreix la producció de fruita, en detriment del creixement vegetatiu.

Exemple: si volem evitar que un enciam s'espigui de forma prematura, l'haurem de plantar en la fase de lluna decreixent o minvant.


  • LLUNA PLENA: És un període adequat per fer la collita, i per això és un bon moment per plantar plantes de fruit, perquè igual que el quart mivant, al fer tasques sota aquesta lluna pot afavorir a la producció de fruita, en contra del creixement vegetatiu. Si necessitem o volem aturar la força d'un arbre o accelerar-li el moment de fructificació, es bo podar-lo sota la fase de lluna plena. 
També és un bon període per tombar el compost.
Penseu però que res és perfecte, almenys sota el meu punt de vista, i que potser en alguns casos rebreu informació contradictòria o informació que direu: però això no era de l'altra manera?. En aquests casos el que haureu de fer és prioritzar què voleu que es desenvolupi millor i escollir un dia o un altre per plantar-lo, sembrar-lo, recollir-lo, etc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada