dimecres, 17 d’octubre del 2012

Sembrar i trasplantar

Aquests dos termes, en un inici poden confondre a les persones que s'inicien en l'horticultura. Hi ha plantes que necessiten ser sembrades en planter i després trasplantar-les quan sigui el moment adequat a l'hort. I d'altres plantes que es poden sembrar directament a l'hort. Per fer aquestes dues tasques s'han de tenir en compte les següents

- SEMBRAR:
Perquè et germinin bé les llavors cal sembrar-les quan la terra sigui calenta i aquesta s'ha d'anar mantenint humida. 
També hi ha diferents maneres de sembrar: a voleo, posant la llavor una a una, etc.

Exemple de planters en llavorer, que s'hauran de trasplantar.
Foto Núria A.G.








- TRASPLANTAR:
 Per trasplantar s'entén a fer qualsevol tasca que tingui a veure amb passar les petites plantes que hem plantat en llavorers, torretes o qualsevol altre recipient reciclat i s'han de trasplantar a l'hort definitivament per al seu  desenvolupamenti creixement.

 Per a trasplantar un planter es pot fer servir el plantador. (Eina amb un mànec de fusta o metall i la part que s'ha de clavar a la terra acabada en punxa).

Trasplantar els planters quan ja són prou forts per a canviar-los a l'hort, es pot fer de 2 maneres:
1. Si el planter és AMB ARREL NUA: hem de deixar les arrels ben esteses dins la terra i hem d'amassissar la terra que tindrà al voltant de les arrels.

2. Si plantes AMB PA DE TERRA (amb una mida de terra al voltant):  el trasplantament és molt menys traumàtic. Hem de tenir, però aquesta terra humida perquè les arrels prosperin.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

És a dir hi ha plantes que no cal fer planter, perquè es poden sembrar directament a l'hort, però n'hi ha d'altres que no es poden plantar directament sinó que cal fer-les en planter, per tenir més cura d'elles o per trasplantar-les quan són una mica més crescudes i després trasplantar-les en el moment adequat i també quan la temperatura de l'hort sigui l'adient.

I quines plantes s'han de fer en planter i quines no? 

De moment, adjunto aquesta taula a forma de resum per aportar quines hortalisses s'han de fer en sembra directa i quines s'han de fer en planter. Ni molt menys, amb això ho dic tot, encara en falten moltes més! Però ho aniré completant mica en mica.
Taula d'elaboració pròpia: Hortalisses que es fan amb sembra directa i altres que s'han de fer amb planter.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada