dimecres, 17 d’octubre del 2012

3. Les rotacions de les hortalisses.

La rotació de conreus és una bona pràctica perquè ajuda i contribueix a tallar l'equilibri biològic de les possibles malalties i paràsits que ens poden fer malbé els nostres cultius. Amb la rotació s'evita la proliferació d'aquests paràsits i també permet que les arrels treballin des de diferents profunditats del sòl. 

El cicle de rotacions. Què és?
Canviar de grup de plantes cada vegada que introduïm un nou cultiu  al mateix lloc.

Les rotacions i les associacions (que aquestes últimes us les explicaré més endavant), em van fer ballar el cap a l'hora d'organitzar el meu hort, ja que si feia bé una cosa, l'altra no em sortia, les agrupacions no eren compatibles. 

Rotacions i associacions:
  • Les rotacions és anar canviant de lloc les plantes cada cert temps. 
  • Les  associacions és ajuntar plantes que per les seves propietats es beneficien entre elles
Tant les rotacions com les associacions s'han de tenir molt en compte ja que una bona rotació i una bona associació ens allunyarà les plagues, paràsits, malalties, etc.

Però com diu la dita, no es pot tenir a tothom content! ja que moltes vegades una bona rotació, no permet fer segons quines associacions i a l'inversa. Per això, aquí hauràs de prendre una decisió i prioritzar. 

La persona que ha treballat molt aquests dos conceptes i que n'ha elaborat un molt bon mètode és en Gaspar Caballero de Segovia amb el seu mètode de les Parades en Crestall. Però tot i que admiro la seva feina i si tingués un altre hort més gran, provaria el seu mètode a una altra parcel·la, però per ara, volia provar de fer un hort creatiu a la meva manera i experimentar les coses per mi mateixa. Crec que així n'aprendré més. 

Si veig que no me'n surto o que la manera com ho he distribuit no va bé, (tot i tenir-ho tot molt en compte),  llavors segur que faré el mètode d'en Gaspar Caballero. Us recomano, doncs, que el consulteu i que vosaltres mateixos i mateixes decidiu què voleu fer i com voleu començar. Es diu que a través del seu mètode s'obtenen sí o sí bons resultats. Jo primer em vull equivocar amb el meu, veure on l'he cagat i veure què he fet malament, sinó surt, com ja us he dit, llavors faré el seu. 

Podeu consultar doncs el seu mètode a continuació:
  • Clicant aquí trobareu la Web d'en Gaspar Caballero de Segovia.
  • Clicant aquí us podreu descarregar el pdf (en castellà) del seu mètode.

DIFERENTS MANERES DE FER LES ROTACIONS: 
Per fer les rotacions has de fer agrupacions de les hortalisses i dividir l'hort per trossos i cada determinat temps, s'han de rotar i les plantes que s'han plantat en un lloc, després s'han de plantar al següent tros. 

Hi ha diferents maneres d'anomenar aquestes agrupacions, vegem només alguns exemples.
Maneres d'agrupar-les i de fer-les rotar:
Opció 1. A. Hortalisses de gra --> B. Hortalisses de fulla --> C. Hortalissa de fruits --> D. Hortalissa d'arrel --> E. Hortalisses de bulbs --> F. Hortalisses de tubercle. 
Opció 2. (el subratllat vol dir que estan dins la mateixa parcel·la, que poden estar juntes):
Solanàcies --->  Umbel·líferes - Liliàcies --> Compostes - Quenopodiàcies - Cucurbitàcies --> Lleguminoses - Crucíferes --> Solanàcies... (i continuariem rotant).

Es tracta d'agrupar les hortalisses d'aquesta manera i quan sigui el temps (quan ja hagin passat els anys corresponents a cada hortalissa), fer-les rotar en direcció a les fletxes i plantar-les al següent tros d'hort i així successivament.

Per a tots aquells que com a mi,  us costa recordar quines hortalisses corresponen a cada família, ho especifico a continuació:
Grup 1. Solanàcies: tomàquets, pebrots, albergínies.
Grup 2. Umbel·líferes: pastanaga, api, julivert. Liliàcies: ceba, porro, all.
Grup 3.Compostes: enciam, escarola, carxofa, gira-sol. Quenopodiàcies: bleda, remolatxa, espinac. Cucurbitàcies: cogombre, carbassó, carbassa. 
Grup 4. Lleguminoses: pèsol, fava, mongeta. Crucíferes: col, bròquil, coliflor, nap, rave, ravenet.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada